Hoera, jullie gaan trouwen! En ja, daar komt meer bij kijken dan alleen een pak, een jurk, twee ringen en een taart. Gelukkig hoeven jullie het niet met zijn tweetjes te organiseren, de ceremoniemeester helpt! Het kan je beste vriend of vriendin zijn, maar je kan ook een professionele ceremoniemeester inschakelen. Maar wat doet een ceremoniemeester precies?

De vaardigheden van een ceremoniemeester

Wat de ceremoniemeester precies doet, verschilt per bruidspaar. Dat is dan ook meteen de belangrijkste taak van de ceremoniemeester: luisteren naar de wensen van het bruidspaar en helpen om die wensen te realiseren. Een bruiloft vindt – hopelijk – maar één keer plaats, dus het is van groot belang dat er geen misverstanden ontstaan en de dag vlekkeloos verloopt. Een ceremoniemeester kan dus snel beslissingen nemen, is stressbestendig en is een organisatorisch talent.

Dit doet de ceremoniemeester voordat de bruiloft plaatsvindt

Wat doet een ceremoniemeester? De taken van een ceremoniemeester beginnen al maanden voorafgaand aan de bruiloft zelf. Het verschilt per bruidspaar wat de verantwoordelijkheden van de ceremoniemeester zijn. Zij bepalen in hoeverre de ceremoniemeester betrokken is bij het organiseren van de bruiloft. Over het algemeen zijn dit de taken:

 • Plannen maken voor de grote dag
 • Samen een draaiboek opstellen
 • Bespreken of overal aan gedacht is
 • Meehelpen met de (laatste) voorbereidingen
 • Laatste check met de leveranciers
 • Een verrassing regelen voor het bruidspaar (tip)

Taken van de ceremoniemeester op de grote dag

Natuurlijk is de ceremoniemeester ook aanwezig op de grote dag! Op de bruiloft is de ceremoniemeester het aanspreekpunt voor gasten en leveranciers. Ook het personeel van de locatie komt naar de ceremoniemeester als er vragen zijn. Uiteraard zorgt de ceremoniemeester er op de bruiloft voor dat het draaiboek nageleefd wordt: het bruidspaar is op tijd voor alle afspraken en ook de personen die op de bruiloft een speech of stukje willen doen, zijn op tijd en worden door de ceremoniemeester aangekondigd! Kortom: de ceremoniemeester zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en houdt de hele dag de touwtjes in handen. Onverhoopte problemen? Daar merkt het bruidspaar niets van.

Zelf ceremoniemeester? Lees deze tips!

‘Of overal aan gedacht is’, is natuurlijk een ruim begrip. Ben je zelf gevraagd als ceremoniemeester? Dan geeft Passionate Weddings graag wat handvatten.

 • Zorg dat de trouwkaarten goed en op tijd geregeld zijn. Ze worden afgeleverd bij de ceremoniemeester en die verstuurt ze. Als de ceremoniemeester de gasten wil vragen iets te doen of mee te nemen voor het bruidspaar, dan kun je als ceremoniemeester persoonlijke briefjes toevoegen.
 • Zorg dat een eventuele cadeaulijst wordt bijgehouden, dat getuigen goed zijn geïnstrueerd en dat iedereen weet wat hun taken zijn op de trouwdag.
 • Is de getuige gevraagd om het vrijgezellenfeest te regelen of wil het bruidspaar dat de ceremoniemeester het doet? Dan behoort ook dat tot je taken.
 • Al met al is de ceremoniemeester de regisseur van de bruiloft. Overzicht is het toverwoord. Houd lijsten bij met belangrijke telefoonnummers, tijdstippen en meer informatie die belangrijk kan zijn op de grote dag.
 • Extra tip: het is gebruikelijk dat de ceremoniemeester een leuke verrassing regelt voor het bruidspaar. Bijvoorbeeld een gezamenlijk cadeau, een persoonlijke touch aan de bruiloft en/of versiering van de woning als het bruidspaar thuiskomt na de bruiloft.

Ceremoniemeester nodig?

Als bruidspaar een ceremoniemeester inschakelen? Zodat jullie je vooral op de leuke dingen van de bruiloft kunnen richten? Bij Passionate Weddings geloven we erin dat jullie ervaring op de grote dag net zo perfect moet en kan zijn als die van de gasten. Laat daarom jullie familie en vrienden lekker genieten van de bruiloft en geef de organisatie op de dag zelf uit handen! Voor de prijs hoef je het niet te laten, want Passionate Weddings biedt gegarandeerd een vaste lage prijs.

Weten voor hoeveel jullie een ceremoniemeester bij Passionate Weddings kunnen inschakelen? Ga snel naar ons overzicht met tarieven of neem contact op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *